Korean Fried Chicken (Yangnyeom Tongdak)

Standard

Gara2 liat org2 pd makan bonchon..jd kabita jg bikin sndiri hihihi..scr dibogor g ada..eh tp ada dink di lotteria..kurleb kyk begitu lah y..dgn modal bahan2 yg ada dirumah..inilah dia korean fried chicken a la mama mitha..yg disadur dari maangchi.com😀

Bahan ayam goreng:
-ayam..kurleb 1kg-an
-3/4cup tepung terigu
-1/4cup tepung beras ketan
-1sdt baking soda
-1 telur
-garam merica

Bahan saos:
-sdikit minyak
-1sdm bwg putih cincang
-1/3cup saos tomat
-1/3cup madu
-1/4cup saos sambel
-1sdt cuka

-wijen sangrai

Cara memasak:
-cuci bersih ayam..saring ayam..buang airnya..
-dalam mangkuk besar..masukkan ayam n bahan2 utk grg ayam..aduk rata
-panaskan minyak banyak..goreng ayam sampai brwrna coklat keemasan..n matang (tips:potong ayam kecil2 agar lbh cpt matang)
-sisihkan

-panaskan sdikit minyak..tumis bawang putih sampai wangi
-masukkan bahan2 saos..aduk rata smp mengental..jgn sampe gosong yaa..

-masukkan ayam yg sdh digoreng..aduk rata..letakkan dipiring saji..taburi dgn wijen..

Taraaaa..jadi deh KFC..korean fried chicken hehehehe..oia..klo mo lbh korea lg..saos sambelnya bs diganti gochujang..alias pasta cabenya wong korea..alhamdulillah enak jg..variasi lain klo bosen ayam goreng biasa🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s